divendres, 29 de març del 2019

VIATGERS PER UN DIA

Sempre que he volgut o m'agradaria viatjar a...TURQUIA

En l'actualitat es compta que hi ha una mica més de 72 milions d'habitants. El seu territori es reparteix entre la Tràcia Oriental (zona europea) i la Península d'Anatòlia (Àsia). La capital de Turquia és Ankara, hi ha nombrosos llocs atractius com per considerar-la una destinació turística de primer nivell. Els barris vells, els museus, etc. Aquestes són una de les principals raons per les quals tinc moltíssimes ganes de visitar aquest país, a part de la gastronomia.
El clima de Turquia és en general mediterrani. Els estius solen ser secs i molt calorosos, mentre que els hiverns són suaus i plujosos.
Un altre fet que em crida bastant l'atenció és la moneda, he trobat que la moneda oficial a Turquia és la lira turca, que es divideix en 100 kurus. Podem trobar monedes d'1, 5, 10, 25 i 50 kurus, a més d'1 lira. Els bitllets són de 5, 10, 20, 50, 100 i 200 lires. Així que 1 euro equival a 2,47 lires turques.

Aquests, són dos de les ciutats que jo visitaria i que trobo més important.




Aquesta es la ruta que jo faría de quatre localitats:



Us explicaré una mica cada localitat:


- KÜÇÜKCEKMECE: El nom d'aquest districte vol dir ''petita depressió''. La major part del districte es caracteritza per ser pobre i de classe obrera. Gran part del edificis s'han construït de manera il·legal. 
     

  •  El lloc que visitaria és: Existeix un pont molt maco que creua l'entrada de la llacuna, construït per Mimar Sinan. 











MASLAK: És un dels principals districtes de negocis de la ciutat, és famós pels alts edificis que té. L'edifici més alt té 53 plantes.

  • El lloc que visitaria és: Tim Show Center, és un centre de cultura i entreteniment, amb una sala principal d'alta tecnologia, quatre sales de cine, una sala molt gran de teatre, bars, i cafeteries i un restaurant VIP.



ÜSKÜDAR: És un dels altres grans districtes d'Istanbul, va ser fundat amb el nom de Crisopolis, que vol dir, ''ciutat d'or''.
  • El lloc que visitaria és: Kiz kulesi, que significa ''torre de la Donzella''. És una torre que antigament es va fer servir de far pels vaixells. Actualment l'interior d'aquesta torre s'ha convertit en una popular cafeteria i restaurant, amb unes vistes de l'antiga capital romana. Per això, em fa molta curiositat visitar aquest lloc. 













SULTANBEYLI: És un districte dels afores d'Istanbul.

  • Lloc que visitaria és: La plaça Beyazit, en aquesta és on els Otomans van construir el seu primer palau, també hi ha el gran famós Basar de Turquia, i finalment en la plaça Beyazit se situen dues de les grans mesquites, ''Mesquita de Bayaceto, i l'antiga mesquita Alberga. 

dilluns, 11 de març del 2019

Llibre SEGON trimestre


PER 13 RAONS

-Perquè l'has triat? T'ha agradat?

Aquest trimestre m'he llegit per 13 raons, aquest llibre m'ha agradat molt, perquè és un d'aquells llibres que llegeixes un capítol i l'autor et deixa amb intriga, així que has de llegir el següent. Me'l porta'n recomanant bastant temps i no l'he llegit fins aquest trimestre. I la veritat m'hauria agradat llegir-me'l més abans, perquè et dóna un tipus de coneixement... Una manera de pensar i de reflexionar, diferents.

-Argument del llibre:

A simple vista quan el comences a llegir, sembla la típica història de la nena que és suïcida a causa de l'assetjament escolar, aquesta mena d'història tantes vegades llegida. I en realitat el llibre va d'això. Però l'autor americà Jay Asher, hi ha tingut el valor de 
narrar la història des del punt de vista de la noia que és suïcida. I és que la Hannah (la noia que pateix l'assetjament escolar), deixa gravades tretze cintes de casset on explica els motius de la seva mort. Cada cinta va dirigida a un dels companys que la Hannah creu que van ser culpables del seu suïcidi. Com he dit abans podria ser una típica història d'adolescents, però la capacitat que té l'autor d'escriure i de descriure els fets, un per un, és increïble, m'ha encantat!


-El recomanes?

Per 13 raons el recomano a tothom! Principalment als adolescents, ja que segur que hi ha algú, que se sent identificat amb algun personatge. Aquest llibre m'ha fet reflexionar i pensar bastant en el món que ens volta, en com els nostres actes poden influir a la gent que tenim al costat, fins i tot sense donar-nos conte. Animo a tothom a què se'l llegeixi, només pot fer bones impressions!


-Frase que m'ha agradat:

''Ha de ser possible nadar sense convertirte tu mateix en aigua''.

                                       
                                    

                                            SALWA❤

dijous, 7 de març del 2019

La sol·licitud

DADES PERSONALS: 


DNI / NIE:  5845678S                NOM I COGNOMS:  Salwa El Modneb

ADREÇA,  CARRER/ PLAÇA/  AVINGUDA:  C/ Tarragona  MUNICIPI: Manlleu 


CODI POSTAL: 08560      ADREÇA ELECTRÓNICA: salwaelmodneb@gmail.com 


MÓBIL: 674539825          


EXPOSO:

Demà, dia 8 de març, és el dia de la dona. I jo com moltíssimes altres dones volem tenir el dret a fer vaga. El motiu és senzill, nosaltres volem reivindicar el dret de la dona contra una societat sexista i opressora amb les dones. Exigim que tots els comentaris sexistes els quals les dones hem de lluitar diàriament acabin, volem una societat lliure amb les dones, no volem aguantar més comentaris com: "Tapet una mica no?", "On vas tan fresca?", "Així sortiràs de casa?", "Tens prou sort que t'ajudo amb les feines de casa". Comentaris com aquests els volem eliminar d'una vegada,per totes de les nostres vides.

SOL·LICITO:


Per aquests motius,sol·licito que demà dia 8 de març es faci una vaga general, pel bé la societat i pel bé de cada una de les dones que han estat: maltractades, pegades, violades
 i per totes les dones que en aquest mateix moment estan sent víctimes de maltractes físics i psicològics pel fet de ser una dona.

La qual cosa esperem obtenir. 

LLOC I DATA: Manlleu, 07 de març de 2019

Director: Lluís Montells         SIGNATURA: Salwa El Modneb

dilluns, 4 de març del 2019

Entrada 3- CARNAVAL 2019

CARNAVAL 2019

Aquest carnaval ha passat molt ràpidament, és a dir no ens hem donat conte que ja estàvem a finals de febrer. Sempre que traiem el tema del carnaval nosaltres, els companys de classe, dèiem: carnaval! Ja parlarem d'aquest tema, falta molt! Però quan s'acostava el carnaval, literalment, faltaven dues setmanes, no teníem res fet. Mentre ens queixàvem d'això, una setmana ja havia passat! Així que només ens faltava una setmana. Havíem de començar a fer el ball i pensar que podíem anar disfressats. Ens vam posar de seguida a triar la cançó, això ens va portar moltes hores perquè no ens posàvem d'acord, finalment vam decidir fer un mix. Seguidament vam començar a fer el ball pas a pas, fins que va sortir el nostre ball que a tots ens va agradar. Ja teníem fet una cosa, i ja faltava un dia pel carnaval! Només quedava decidir de què aniríem disfressats. Amb aquest tema ens vam posar d'acord tots perquè no hi havia més temps i estàvem molt estressats. Vam decidir anar foscs d'abaix i una camisa d'un color clar, cridaner, i així va ser. Estem preparats pel carnaval!

Resultado de imagen de carnaval

L'ALCOHOL

ALCOHOL

1. Què és?
L'alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat, i és ina de les que més problemes socials i sanitaria genera (accidents de tráfic, malalties digestives, cardiovasculars, etc.)
En funció del procés d'elaboració, les begudes alcoholiques es poden classificar en dos grups:
  • Begudes fermentades: s'obtenen a partir de la fermentació dels sucres que contenen algunes fruites (raïm, poma) o també cereals (com ara la civada). El vi, la sidra, el cava o la cervesa són begudes fermentades. La graduació d'aquesta mena de begudes va dels 5 als 15 graus (és a dir, entre un 5% i un 15% d'alcohol pur). 
  • Begudes destil·lades: s'obtenen sometent les begudes fermentades a un procés de destil·lació. En són exemples, el whisky, el ron... La seva graduació és força més elevada que la de les begudes fermenttades i va entre els 17 i els 45 graus (contenen entre un 17% i un 45%d'alcohol pur).
2. Efectes:
Després de consumir begudes alcohòliques, l'alcohol ingerit s'absorbeix ràpidament a través de les parets de l'estómac i de l'intestí prim, i és transportat per la sang a la resta d'òrgans i afecta aixi el cervell. 
Factors com ara l'edat, el pes el gènere, la quantitati la freqüencia del consum, o beure endejú o desprès de menjar, o mentre es menja, poden modificar la intensitat i la durada dels efectes. 
L'alcohol és una substància depressora del sistema nerviós central, i consumir-lo genera somnoléncia i relaxació. I afecta d'una manera important l'atenció i la cooridnació. AIxó explica per què el consum d'alcohol incrementa de manera notable el risc de patir accidents. 

  •  Els efectes varien segons la concentració d'alcohol a la sang: 

  1. A partir de 0,5 g/l d'alcohol a la sang: estat d'eufòria i agudesa visual.
  2. A partir d'1 g/l: pèrduda de control.
  3. A partir de 3 g/l: estat d'apatia.  d
  4. A partir dels 4-5 g/l: coma
  5. A partir dels 5,5 g/l: mort.
  • La quantitat d'alcohol que hi ha a la sang depén de diferents factors:

  1. Pes: a les persones amb poc pes, l'alcohol els afecta més.
  2. Sexe: amb la mateixa quantitat, té més efecte en la dona que en l'home.
  3. Velocitat amb què es beu: com més de pressa, més efecte fa.
4. Menjar: si es consumeix mentre es menja, l'alcohol triga més a passar a la sang.
  • Hi ha casos en què el consum està totalment contraindicat:

  • és el cas de les dones embarassades (ja que –fins i tot en quantitats petites– pot perjudicar el fetus).
  • dels infants i adolescents,
  • de les persones a qui el metge els ha indicat que no poden consumir-ne (perquè pateixen malalties)
  • o de les persones que han de conduir o realitzar activitats perilloses.
3. Risc de salut:

El consum excessiu i continuat de begudes alcohòliques pot provocar trastorns digestius, neurològics i cardiovasculars. Entre d'altres: els càncers de llavi, de boca, de laringe, d'esòfag i de fetge són algunes de les malalties que el consum excessiu d'alcohol poden causar.
A la llarga, beure excessivament pot tenir conseqüències en la salut com pèrdua de gana, deficiència vitamínica, mala digestió d'aliments, problemes de pell, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central i pèrdua de memòria. La síndrome d'abstinència pot arribar a ser greu, i provocar l'anomenat delirium tremens.