dilluns, 4 de març del 2019

L'ALCOHOL

ALCOHOL

1. Què és?
L'alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat, i és ina de les que més problemes socials i sanitaria genera (accidents de tráfic, malalties digestives, cardiovasculars, etc.)
En funció del procés d'elaboració, les begudes alcoholiques es poden classificar en dos grups:
  • Begudes fermentades: s'obtenen a partir de la fermentació dels sucres que contenen algunes fruites (raïm, poma) o també cereals (com ara la civada). El vi, la sidra, el cava o la cervesa són begudes fermentades. La graduació d'aquesta mena de begudes va dels 5 als 15 graus (és a dir, entre un 5% i un 15% d'alcohol pur). 
  • Begudes destil·lades: s'obtenen sometent les begudes fermentades a un procés de destil·lació. En són exemples, el whisky, el ron... La seva graduació és força més elevada que la de les begudes fermenttades i va entre els 17 i els 45 graus (contenen entre un 17% i un 45%d'alcohol pur).
2. Efectes:
Després de consumir begudes alcohòliques, l'alcohol ingerit s'absorbeix ràpidament a través de les parets de l'estómac i de l'intestí prim, i és transportat per la sang a la resta d'òrgans i afecta aixi el cervell. 
Factors com ara l'edat, el pes el gènere, la quantitati la freqüencia del consum, o beure endejú o desprès de menjar, o mentre es menja, poden modificar la intensitat i la durada dels efectes. 
L'alcohol és una substància depressora del sistema nerviós central, i consumir-lo genera somnoléncia i relaxació. I afecta d'una manera important l'atenció i la cooridnació. AIxó explica per què el consum d'alcohol incrementa de manera notable el risc de patir accidents. 

  •  Els efectes varien segons la concentració d'alcohol a la sang: 

  1. A partir de 0,5 g/l d'alcohol a la sang: estat d'eufòria i agudesa visual.
  2. A partir d'1 g/l: pèrduda de control.
  3. A partir de 3 g/l: estat d'apatia.  d
  4. A partir dels 4-5 g/l: coma
  5. A partir dels 5,5 g/l: mort.
  • La quantitat d'alcohol que hi ha a la sang depén de diferents factors:

  1. Pes: a les persones amb poc pes, l'alcohol els afecta més.
  2. Sexe: amb la mateixa quantitat, té més efecte en la dona que en l'home.
  3. Velocitat amb què es beu: com més de pressa, més efecte fa.
4. Menjar: si es consumeix mentre es menja, l'alcohol triga més a passar a la sang.
  • Hi ha casos en què el consum està totalment contraindicat:

  • és el cas de les dones embarassades (ja que –fins i tot en quantitats petites– pot perjudicar el fetus).
  • dels infants i adolescents,
  • de les persones a qui el metge els ha indicat que no poden consumir-ne (perquè pateixen malalties)
  • o de les persones que han de conduir o realitzar activitats perilloses.
3. Risc de salut:

El consum excessiu i continuat de begudes alcohòliques pot provocar trastorns digestius, neurològics i cardiovasculars. Entre d'altres: els càncers de llavi, de boca, de laringe, d'esòfag i de fetge són algunes de les malalties que el consum excessiu d'alcohol poden causar.
A la llarga, beure excessivament pot tenir conseqüències en la salut com pèrdua de gana, deficiència vitamínica, mala digestió d'aliments, problemes de pell, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central i pèrdua de memòria. La síndrome d'abstinència pot arribar a ser greu, i provocar l'anomenat delirium tremens.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada